Megvan a Fed kamatdöntése

Hírek2023. dec. 13.Sz.A./MTI

Az amerikai jegybank nem változtatott az alapkamat 5,25 - 5,5 százalékos szintjén, vagyis a 22 éves rekordszinten maradt. A döntés az elemzői várakozásoknak megfelelő.

A Fed nem változtatott az alapkamat szintjén a mai kamatdöntő ülésén.

Az Egyesült Államokban novemberben az infláció 3,1 százalékra lassult a tavalyi 9,1 százalékos csúcsról. 

A gazdasági növekedés üteme azonban kis mértékben lassult az év végére, az év egészében 2,6 százalékos lehet.

A harmadik negyedévben a gazdaság éves szinten 4,9 százalékkal bővült, a folyó negyedévre vonatkozó várakozások többnyire 2 százalék alattiak.

2024-ben kamatot vághat a Fed az előrejelzés szerint, ennek mértéke 75 bázispont lehet, ami elemzők szerint három lépésben várható.

Elemzők arra számítanak, hogy idén a negyedik negyedévben csökken a gazdasági növekedés üteme, mert Fed magas kamatszintjeinek késleltetett hatása érvényesül.

A Fed 2022 márciusa óta 525 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a jelenleg érvényes 5,25-5,50 százalék közötti szintre.

2025-re 3,6 százalékos alapkamat várható, az infláció idén 3,2 százalék, jövőre 2,4 százalék lehet.

A munkanélküliségi ráta a Fed előrejelzése szerint 4,1 százalékra emelkedik jövőre.

A GDP növekedés üteme  idén 2,6 százalék, jövőre 1,4 százalék lehet, majd 2025-ben 1,8 százalékra várható.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert.
ű

A nyíltpiaci bizottság kiemelte, hogy a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

A jegybank döntéshozói szerint a legfrissebb mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági aktivitás növekedése lassult a harmadik negyedévi erős ütemhez képest, a munkahelyek számának növekedése mérséklődött az év eleje óta, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció mérséklődött az elmúlt évben, azonban továbbra is magas - áll a Fed közleményében.

A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételének szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre, valamint az inflációra is. Ezen hatások mértéke továbbra is bizonytalan. A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra - fogalmazott a közlemény.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

A bizottság továbbra is értékelni fogja a további információkat és azok monetáris politikára gyakorolt hatásait.

Az infláció 2 százalékra történő visszatéréséhez esetlegesen szükséges további monetáris szigorítás mértékének meghatározásakor a nyíltpiaci bizottság figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetett hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) - a Fed által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása - a Fed előrejelzése szerint idén 2,8 százalékkal emelkedik a szeptemberben jelzett 3,3 százalék helyett, jövőre pedig 2,4 százalékkal nő a korábban jelzett 2,5 százalék helyett.